Cupa Mondială de rugby din Noua Zeelandă continuă fără campioana mondială en-titre, Africa de Sud. Într-un meci cât o finală, ieri, în sferturi, în duelul Emisferei Sudice, Australia a învins Africa de Sud cu 11-9 (8-3), „Wallabies” asigurându-și biletul pentru semifinale, unde vor da peste o altă rivală din Sud, Noua Zeelandă.
„Ce începe prost se termină bine”, pare a fi motoul după care se ghidează Australia la această ediție a Cupei Mondiale. „Wallabies” au început ezitant turneul, fiind protagoniștii, chiar în etapa a doua, uneia dintre cele mai surprinzătoare înfrângeri din grupe, 15-6 cu Irlanda. O lecție care i-a mobilizat exemplar pentru viitoarele partide, cu SUA și Rusia, folosite în încercarea diferitelor strategii de joc pentru sferturi. Un plan care ieri, în partida dintre singurele două echipe care au cucerit de două ori titlul mondial, s-a dovedit câștigător.
Favoriți la intrarea în semifinale, sud-africanii au dominat categoric toate momentele jocului (statisticile le sunt favorabile, de la posesia balonului la tușele câștigate), însă nu s-au desprins clar. Un paradox provenit din cele 11 greșeli de mânuire a balonului, care i-a lăsat de fiecare dată pe Springboks fără încercări în terenul de țintă. De partea cealaltă, „cangurii” au adunat conștiincios punct după punct, au închis perfect culoarele și au pus o presiune constantă pe adversari. Eseul reușit de Horwill în minutul 11 s-a dovedit decisiv în scorul final, Australia urcând pentru a patra oară în careul de ași.
Retrageri pe bandă
Ieșirea în sferturi a Africii de Sud, cea mai eficientă echipă din istoria Cupei Mondiale (două titluri în cinci participări), a declanșat o revoluție în cadrul echipei. Antrenorul Peter de Villiers, cel de care jucătorii s-au plâns în repetate rânduri că nu-i înțeleg viziunea de joc, și-a anunțat demisia. Odată cu el vor pune deoparte tricoul „Springboks” și doi jucători emblematici, căpitanul John Smit și „Regele tușei”, Victor Matfield. „Trist fel de a pune capăt carierei. Este pentru prima dată când am pierdut un meci pe tabelă, dar l-am câștigat în fiecare segment al jocului”, a declarat Smit, recordmanul de selecții pentru Africa de Sud (111).
Irlanda – Țara Galilor 10-22
Țara Galilor a fost echipa care a răsturnat toate calculele hârtiei în derby-ul britanic al sferturilor. Deși porneau cu șansa a doua, în fața unei echipe a Irlandei care era pe val, după ce învinsese în grupe Australia, „dragonii” au făcut un meci perfect, în care s-au aflat în permanență la conducere pe tabelă. Reprezentativa „Trifoiului” a fost tot timpul în urmărirea adversarilor, a revenit o dată în joc, 10-10, însă nu a avut suflu să țină ritmul sufocant impus de galezi. A doua cea mai tânără echipă a Cupei Mondiale, ca medie de vârstă, Țara Galilor, ajunge pentru prima dată din 1987 în semifinalele competiției.
Franța – Anglia 19-12
Eternul derby al orgoliilor din Europa a fost câștigat de Franța, care în ultimele două ediții a fost scoasă din lupta pentru titlu de Anglia. După ce s-au revoltat împotriva antrenorului Marc Lièvremont, „cocoșii” au făcut revoluție și pe teren. Cu o apărare perfectă, impecabili în tușe și explozivi pe treisferturi, francezii s-au desprins la 16-0. Luați prin surprindere de jocul adversarilor, englezii au marcat primele puncte abia după 55 de minute. Mai mult, Franța și-a asigurat victoria chiar prin drop-gol, arma cu care reprezentativa „Trandafirului” câștiga titlul mondial în 2003, uvertura Trinh-Duc șutând perfect printre buturi.
Noua Zeelandă – Argentina 33-10
Noua Zeelandă și-a acontat biletul pentru semifinale mult mai greu decât se aștepta, Argentina dovedindu-se, încă o dată, o echipă greu de bătut. Fără uvertura Dan Carter, accidentat, jocul neo zeelandezilor a scârțâit serios (2-1 scorul la eseuri), cele mai multe puncte (21) fiind câștigate prin loviturile de picior, pe indisciplina „pumelor”, penalizate de șapte ori! All Blacks nu au impresionat, iar în condițiile în care îl pot pierde pe căpitanul Richie McCaw, accidentat și el, fără doi jucători-cheie în primul XV, visul de titlu devine tot mai îndepărtat. Noua Zeelandă este singura câștigătoare de grupă care merge mai departe.
Cele patru semifinaliste sunt aceleași care au ajuns în această fază a competiției în 1987, la prima ediție a Cupei Mondiale, care a avut loc tot în Noua Zeelandă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER